Kaks päeva Läänemaal

2. detsembri hommik oli tuuline ja sadas lund.  Just siis  algas meie õppeekskursioon Haapsallu.  Osavõtjateks olid kaheksandate klasside õpilased, lisaks neli noort ka üheksandast.

Kartsime, et mere ääres on veel tormisem kui Ida-Virumaal, aga Haapsalu külje all olev Silma Õppekoda võttis meid vastu hea ilmaga.

Esimesel päeval  tutvusime õpikoja ümbrusega ja kuulasime loenguid. Tore oli, et saime mitte ainult kuulata, vaid ka ise kaasa lüüa. Olid võistlusmängud õues ja saalis tegime töölehti.

Kõige põnevam oli õhtune orienteerumine Haapsalu linnas. Meid jagati kolme gruppi, saime helkurvestid, taskulambid ja ülesanded. Pidime tunni jooksul üles leidma tuntud inimestega seotud kohad. Linn oli õhtul ilus, säras tuledes  ja oli juba jõulueelselt ehitud.  Kõik grupid said hästi hakkama, paigad leiti üles ning väikeste vaheaegadega jõudsid kõik õnnelikult starti tagasi. Noortemaja oli mängu korraldaja ja andis kõigile väikesed magusad auhinnad.

Õhtul jõime teed ja vaatasime loodusfilmi loomade elust.

Teisel päeval sõime kohapeal hommikust ja asusime kohe ringreisile mööda Läänemaad. Meie ülesandeks oli täita ilmavaatluse töölehed. Meile anti aparaadid, millega sai mõõta temperatuuri ja tuule kiirust erinevates paikades – rabas, liivaluidetel, mere ääres. Giid Marko oskas huvitavalt kõike seletada.

Pärast lõunasööki Nõval asusime koduteele ja meie rõõmuks tehti üks pisike peatus Ülemiste keskuses.

Lisaks teadmistele loodusest saime ka head eesti keele praktikat, kuna kõik toimus eesti keeles. Noortemajas pakuti meile orienteerumiseks venekeelseid ülesandeid, aga kõik võtsid eestikeelsed  ja saadi hakkama. 


Muidugi oli tore ka lihtsalt omavahel suhelda, nalja teha ja naerda. Sellised sõidud arendavad  suhtlemisoskust, erinevates olukordades hakkamasaamist ja tugevdavad sõprussidemeid.

Jevgenia Poznjak, Mark Nikiforov,

9B klassi õpilased

Haridus ja Noorteamet
Haridus- ja Teadusministeerium
Keelekümblusprogramm
Erasmus plus
Tagasikooli
Ivol
KIK